Zwarte lijst

De zwarte lijst is de lijst waar mensen op staan die een betalingsachterstand hebben op hun lening. U komt niet zomaar op de zwarte lijst. Daarvoor moet er al een betalingsachterstand van 3 maanden zijn wilt u op de zwarte lijst komen. In die 3 maanden zult u herhaaldelijk worden herinnerd aan het feit dat u dient te betalen voor uw lening. Als u hier dus geen gehoor aan geeft zult u na 3 maanden een notering op de zwarte lijst krijgen.

Gevolgen notering op zwarte lijst

Zodra u op de zwarte lijst komt te staan heeft u een probleem wanneer u een volgende keer geld wilt gaan lenen. Dit zal namelijk niet zo makkelijk gaan. Nog sterker, als u geen bezitting heeft als een woning zult u helemaal niet in aanmerking kunnen komen voor een lening. Als u wel een woning bezit kunt u nog wel een aanmerking komen, maar is het nog allerminst zeker of u ook zult worden goedgekeurd.

Over het algemeen krijgt u te horen wanneer u op de zwarte lijst wordt bijgeschreven. Zoals al gezegd komt dit niet uit de lucht vallen, want voordat u op de zwarte lijst terecht komt zult u al herinneringen krijgen om uw betalingsachterstand alsnog in te lopen. Als u in een dergelijke positie komt dient u dit ook zeker te doen. Als u nou niet weet of u op de zwarte lijst staat, maar u wilt het wel weten omdat u bijvoorbeeld weer geld wilt lenen, dan kunt u de gegevens ook opvragen. Dit kunt u doen bij de Nationale Bank.