Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is waarschijnlijk de meest populaire vorm van geld lenen vanwege de mogelijkheden die men hiermee heeft. Er wordt vooraf vrijwel niets vastgesteld en u bent dus heel vrij met een doorlopend krediet. Het enige wat wél wordt vastgesteld is de kredietlimiet. De kredietlimiet is het maximale bedrag dat u kunt lenen.

Uitleg doorlopend krediet

Zoals gezegd wordt er bij een doorlopend krediet niks vastgesteld. Dit betekent dus dat u niet op een bepaalde datum de lening moet hebben afgelost en dat u niet maandelijks dezelfde kosten moet betalen. Er moet vanzelfsprekend wel worden afgelost op de lening, maar hoe u dit moet doen is afhankelijk van de hoeveelheid geld die u leent.

Hoe werkt het doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet biedt u namelijk gelegenheid om geld op te nemen wanneer u erom verlegen zit. Stel dat u een doorlopend krediet heeft van 20.000 euro. U betaalt hier geen rente over. Het moment dat u wel rente gaat moeten betalen is het moment dat u een bedrag (tot maximaal 20.000 euro in dit geval) opneemt. U betaalt dan de rente die op dat moment geldt.

Als u dus 5.000 euro opneemt betaalt u over 5.000 euro de huidige rente. U heeft dan dus nog de ruimte om een extra 15.000 euro op te nemen. Ondertussen gaat u dus de 5.000 euro die u heeft opgenomen ook geleidelijk weer aflossen. Het geld wat u aflost wordt vervolgens weer aan de 15.000 euro die er nog stonden toegevoegd en kunt u dus opnieuw opnemen. Vandaar dat er geen looptijd aan een doorlopend krediet vastzit, want u kunt doorgaan met opnemen en aflossen tot zolang u dit zelf wilt. Dat is een beetje het principe van het doorlopend krediet.